Φιλοξενία της παρουσίασης του νέου βιβλίου του π. Βασιλείου Χριστοδούλου, “Και ο κλήρος έπεσε στα δάκρυα”

Το  Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. φιλοξένησε χθες, Κυριακή 27.1.19, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με απόλυτη επιτυχία την παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Βασιλείου Χριστοδούλου «Και ο κλήρος έπεσε στα δάκρυα» (Ο κινηματογράφος της απουσίας του Θεού σε θεολογική παρακολούθηση) από τις εκδόσεις «ΓΡΗΓΟΡΗ»

Για το βιβλίο μίλησαν ο Χρυσόστομος Σταμούλης (καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.) ο οποίος αναφέρθηκε στη σύνδεση θεολογίας και κινηματογράφου με αφορμή το παρουσιαζόμενο βιβλίο, αλλά και στην ανάγκη που πλέον έχει δημιουργηθεί ενός διαλόγου της Εκκλησίας με τη σύγχρονη Τέχνη. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο πρωτοπορεί στον διάλογο αυτό ευχαριστώντας τον συγγραφέα για την όλη του προσπάθεια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο π. Χριστόδουλος Μπίθας (θεολόγος & συγγραφέας) ο οποίος με λόγο ποιητικό και λογοτεχνικό αναφέρθηκε στην ευχαριστιακή και δοξολογική διάσταση της ζωής που ξετυλίγεται μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου, ως ίσως τη μόνη απάντηση στο αιώνιο σκάνδαλο της ύπαρξης του κακού στον κόσμο και της φαινομενικής απουσίας και σιωπής του Θεού.

Κατόπιν ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (Νομικός, φιλόλογος & συγγραφέας) αναφέρθηκε στον πυρήνα του βιβλίου, που είναι η απουσία και σιωπή του Θεού στο Άουσβιτς, με αφορμή τη σχολιαζόμενη στο βιβλίο ταινία «ο γιος του Σαούλ» αλλά και το επίμετρο που την συνοδεύει «Θεός και Άουσβιτς», κάνοντας και αναφορά στην επέτειο μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27/1). Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική θεολογική βιβλιογραφία –και μάλιστα από κληρικό της ορθόδοξης Εκκλησίας- που ασχολείται με το θέμα του Ολοκαυτώματος, αφού όπως τόνισε, είναι πολύ στενόχωρο το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει το παραμικρό επίσημο κείμενο από ορθόδοξης πλευράς που ανοικτά και ξεκάθαρα να καταδικάζει τον αντισημιτισμό και το Ολοκαύτωμα. Επισήμανε στη συνέχεια την απόλυτη συμφωνία του με την θεολογική οπτική που ο συγγραφέας δίνει στο βιβλίο του, τονίζοντας πως το κακό και η σιωπή τού Θεού θα αποτελούν για πάντα ένα άλυτο πρόβλημα, μία ρωγμή στη σχέση μας με τον Θεό.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κείμενο που τα μέλη της νεανικής συντροφιάς της ενορίας του π. Βασιλείου έγραψαν, σχετικό με την εμπειρία τους απ’ όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχής στις ενοριακές κινηματογραφικές προβολές που ο π. Βασίλειος κάνει.

Οι δύο όροφοι του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν κατάμεστοι από κόσμο, γι’ αυτό και οι μισοί από τους παρευρεθέντες παρακολούθησαν την εκδήλωση από ταυτόχρονη βιντεοπροβολή στον επάνω όροφο του κτιρίου.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα για όλους με πληθώρα εδεσμάτων, τα οποία ετοιμάστηκαν από τις κοπέλες της ενοριακής, νεανικής συντροφιάς του π. Βασιλείου.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο Γιώργος Μπάρλας (θεολόγος, φιλόλογος).

 

Εκτύπωση

Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...