Αρχιεπίσκοπος: Η Αναγκαιότητα της Επιμόρφωσης των Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας

Υπό την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου τελέστηκε, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής, στο Ρουφ, ο αγιασμός με αφορμή την έναρξη των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) που απευθύνονται στους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τον αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., ενώ παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, μη τακτικά μέλη του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Ειδικότερα, μετά την τέλεση του Αγιασμού το λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος παρουσίασε σε συνοπτική μορφή στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων, το περιεχόμενο των σεμιναρίων και τον τόπο διεξαγωγής τους κατά την τρέχουσα επιμορφωτική περίοδο. Πρόκειται για συνολικά 20 Πιστοποιημένα Προγράμματα πάνω σε καίρια ζητήματα του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου της Εκκλησίας, εκ των οποίων τα 11 χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, βάσει της υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας», ενώ τα υπόλοιπα 9 από ίδιους πόρους. Αναφερόμενος στο ζωτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την παρακολούθηση των προγραμμάτων, ανέφερε ότι οι επιμορφούμενοι ανέρχονται σε 732, εκ των οποίων οι 283 έχουν δηλώσει συμμετοχή για τα προγράμματα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ενώ οι 449 για τα αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια στήριξης του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου. Ο πανοσιολογιώτατος έκανε επίσης μια σύντομη αναφορά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ι.Π.Ε., όπως τα πιστοποιημένα προγράμματα για την Ψαλτική που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς και οι συνεργασίες με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς.

Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αφού ανέτρεξε στην πρώτη προσπάθεια που ξεκίνησε στη Βοιωτία από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, έκανε ειδική μνεία στο πρόσωπο του Πρωτοπρεσβύτερου π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής και διευθυντή του Ι.Π.Ε., πρωτεργάτη του καινοτόμου εγχειρήματος. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στη συνέχεια ένα μικρό ιστορικό και στοιχεία για την πορεία του Ιδρύματος, τις αρχικές δυσκολίες, ειδικά σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των προγραμμάτων, αλλά και τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησε και συναντά η πρωτοβουλία από τους κληρικούς, ειδικά στις Ιερές Μητροπόλεις της περιφέρειας. «Οι κληρικοί διψούν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επέκταση της δραστηριότητας του Ι.Π.Ε., αναφέροντας δράσεις, όπως η διαθρησκειακή προσέγγιση σε προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και με συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων θρησκευτικών δογμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του χαρισματικού, όπως σημείωσε, π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη εξέφρασε τη χαρά του «… γιατί μια μικρή σπίθα που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας φαίνεται να αποδίδει τώρα καρπούς, να πιάνει τόπο». Ο Μακαριώτατος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της γόνιμης ποιμαντικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, των προκλήσεων και προβλημάτων που αναδύονται από τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις, στη συνάντησή τους με την εκκλησιαστική-θεολογική παράδοση. Αναφέροντας απτά παραδείγματα από την πολύχρονη προσωπική του διακονία, επεσήμανε ότι η ποιμαντική αποτελεί δύσκολο έργο και απαιτεί πρόσθετα εφόδια. Τα επιμορφωτικά προγράμματα θα μπορούσαν «… για πολλούς ανθρώπους να είναι σωτήρια… αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, βρίσκοντας τη ρίζα των προβλημάτων», πρόσθεσε. «Σκοπός μας δεν είναι να μας πουν μπράβο», υπογράμμισε, «αλλά να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο, τον αδελφό μας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», κατέληξε.

Εκτύπωση

Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...