Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για την υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του προγράμματος «κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους», που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του επιμορφωτικού σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε. πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Θεολόγου Αλεξανδράκη, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις έγκριτων ομιλητών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις πολλαπλές πτυχές ενός από τα ζέοντα θέματα κατά την άσκηση του κοινωνικοπρονοιακού έργου.

Ειδικότερα, «η φροντίδα των ασθενών στην εκκλησιαστική παράδοση» ήταν το θέμα της εναρκτήριας εισήγησης που παρουσίασε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αρίσταρχος Γκρέκας. «Λανθασμένες και ορθή προσέγγιση στη σχέση ασθένειας και αμαρτίας» ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Κων. Κορναράκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια εξίσου σημαντική πτυχή ανέδειξε ο κ. Γεώργ. Κίσσας, Δρ. Ψυχολογίας, η εισήγηση του οποίου είχε ως θέμα την «αξιοποίηση των ψυχολογικών προϋποθέσεων των ασθενών στην εκκλησιαστική υποστήριξή τους».

Η «διαχείριση των επιπτώσεων των χρονίων νόσων», ήταν το θέμα της εισήγησης της κυρίας Παρασκευής Φελέκη, τομεάρχη νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ το θέμα «συναισθηματική εμπλοκή κατά τη φροντίδα του ασθενή» παρουσίασε στην εισήγησή της η κυρία Ελένη Σοφιανίδου, Δρ. Ψυχολογίας.
Την καταληκτήρια εισήγηση, με θέμα «τα δυναμικά της διαδικασίας του ασθενούς που πεθαίνει», παρουσίασε ο κ. Θεόδ. Πιτταράς, επίκουρος καθηγητής του εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος που υλοποιεί το Ι.Π.Ε. υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Εκτύπωση

Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...