Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε, στις 21 Νοεμβρίου 2019, το πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών που υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την εναρκτήρια συνάντηση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., εξήρε το έργο που επιτελείται από το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. Από την πλευρά του, ο παριστάμενος πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο για την σταθερή αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού προς το Ι.Π.Ε., η οποία υλοποιεί το έβδομο επιμορφωτικό πρόγραμμα (δύο εκ των οποίων έχουν χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Μητροπόλεως). Ακολούθως, ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα πορεία του Ι.Π.Ε., τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης, μια επιλογή που, όπως προκύπτει από την εμπειρία υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων, απαντά στα σύγχρονα προβλήματα που αναδύονται κατά την άσκηση του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου της Εκκλησίας.

Τα «θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας», αποτελούν το αντικείμενο των εργασιών του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Το περιεχόμενο και τους στόχους του επιμορφωτικού προγράμματος παρουσίασε ο κ. Χρήστος Καρακόλης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε την πρώτη εισήγηση, που είχε ως θέμα την «εισαγωγή και ανάλυση της έννοιας της βίας με βάση την Αγία Γραφή και την εκκλησιαστική γραμματεία». Ο ομιλητής, όπως και οι εισηγητές σε όλα τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε., ανέλυσε σφαιρικά το θέμα του, φωτίζοντας αρκετές πτυχές (θεολογικές, ψυχολογικές, νομικές κ.λπ.) του προβλήματος. Ακολούθησε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος με τους επιμορφούμενους.

Στη συνέχεια του προγράμματος εισηγήσεις θα παρουσιάσουν η κυρία Ευφροσύνη Σπανέα, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, η κυρία Μαρία Ειρήνη Ξηρουχάκη, ψυχολόγος στο Ιδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, εκπαιδευτικός-θεολόγος, διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Α.Α., και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής, γραμματέας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων στην Ιερά Σύνοδο.

Εκτύπωση
Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...