Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε, στις 3 Δεκεμβρίου 2019, το πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών που υλοποιείται για πρώτη φορά από την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την εναρκτήρια συνεδρία ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο Σεβασμιώτατος, o οποίος συνυπέγραψε πρόσφατα Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ Αθηναγόρα, αναπληρωτή πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., επεσήμανε την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας, καθώς τα επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιούνται από τις Ιερές Μητροπόλεις σε συνεργασία με το Ι.Π.Ε., προσφέρουν σημαντικά πνευματικά και επιστημονικά εφόδια στην κατάρτιση των κληρικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύπλευρες προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Από την πλευρά του, ο παριστάμενος πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Ακολούθως, παρουσίασε σε συνοπτική μορφή στοιχεία του έργου που επιτελείται από το Ι.Π.Ε., τη θερμή ανταπόκριση που συναντά από τους Σεβασμιωτάτους και τους πατέρες των Ιερών Μητροπόλεων, ενώ παρείχε ενημέρωση για τα επικείμενα επιμορφωτικά προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Προγράμματα, η εκπόνηση των οποίων στηρίζεται και στη γνώση που αντλήθηκε από τη μέχρι σήμερα πορεία του εκπαιδευτικού έργου και ειδικότερα την πλούσια βιωματική εμπειρία που καταθέτουν οι συμμετέχοντες κληρικοί.

Η «κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα το γάμου και της οικογένειας», αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Το περιεχόμενο και τους στόχους κατά την έναρξη του προγράμματος εξέθεσε ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο ομιλητής παρουσίασε την πρώτη εισήγηση που είχε ως θέμα της την «σύγχρονη εκκλησιαστική προσέγγιση της θεολογίας του γάμου», δίνοντας έμφαση στη μυστηριακή-θεολογική του διάσταση, την οποία εμπλούτισε με ιστορικά και υμνογραφικά στοιχεία. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους ιερείς, οι οποίοι διατύπωσαν αρκετά ερωτήματα, καταθέτοντας τη μαρτυρία από την καθημερινή, βιωματική εμπειρία τους.

Εισηγήσεις στις επόμενες συνεδρίες θα παρουσιάσουν η κυρία Μαρία Γαλάνη, κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός του υπουργείου Παιδείας, ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Κων. Μπούσουλας, Δρ. Ψυχολογίας, και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, θεολόγος, ιατρός, διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Εκτύπωση
Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...