Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, στις 11 Φεβρουαρίου 2020, το πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών που υλοποιείται από την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.).

Την εναρκτήρια συνεδρία ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, ο οποίος δεν παρέλειψε, για μια ακόμη φορά, να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., ο οποίος ποτέ δεν λησμονεί, όπως είπε, την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλει το Ι.Π.Ε., η οποία προσφέρει μια νέα, σύγχρονη πνοή στη θεολογική και επιστημονική θωράκιση της ποιμαντικής δρατηριότητας της Εκκλησίας μέσα από την ενίσχυση και βελτίωση της κατάρτισης των κληρικών και των λαϊκών στελεχών.

Από την πλευρά του, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγαστή συνεργασία και ζωτική υποστήριξη του έργου του Ι.Π.Ε., μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος, όπως είπε, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για όσους «φυλάττουν Θερμοπύλες», ενισχύοντας με τη δυναμική τους παρουσία τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ακολούθως, παρουσίασε συνοπτικά το έργο και την ανταπόκριση που συναντά η προσπάθεια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και το σχεδιασμό για τα μελλοντικά επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε.

Οι «σύγχρονες προσεγγίσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας», αποτελεί το αντικείμενο του επιμορφωτικού προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κούτκας, υποψήφιος Δρ. Ιατρικής, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου θεολογίας, έκανε μια γενική εισαγωγή για το περιεχόμενο του και τους στόχους προγράμματος. Ακολούθως, ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κεσκίνης, Δρ. Θεολογίας, πτυχιούχος ιστορίας και εθνολογίας, παρουσίασε την εισήγησή του που είχε ως θέμα τη «φύση και τα χαρακτηριστικά των ψυχικών νοσημάτων». Μετά το τέλος της εισήγησης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος.

Στη συνεδρία παρευρέθη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κων. Σκρέκας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε., π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για το έργο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει τις θερμές ευχές του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν επίσης ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης, Post doc, Phd του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Λαφτσής, Δρ. Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θεολόγος, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξαδρουπόλεως, ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κωστάκης, επίκουρος καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Εκτύπωση
Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...