Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, στις 17 Φεβρουαρίου 2020, το πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών που υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος τέλεσε τον αγιασμό και ακολούθως εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για μια ακόμη φορά προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Οπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα συντελούν τόσο στη βελτίωση των εφοδίων των κληρικών, όσο και στη γενικότερη αναζωογόνηση του ποιμαντικού έργου.

Από την πλευρά του, τις ευχές και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μετέφερε στη σύναξη ο παριστάμενος πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. Ακολούθως, μίλησε για τα θετικότατα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλλεται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αποτίμησης της πρωτοβουλίας, ενώ αναφέρθηκε και στον εμπλουτισμό των επιμορφωτικών προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

«Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης», αποτελεί το αντικείμενο των νέων προγραμμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Σαρίδης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στις «Ενοριακές δράσεις για τη σύγχρονη οικογένεια: Μοιραζόμενοι εμπειρίες, λάθη και όνειρα». Από την πλευρά του, ο κ. Κωνστ. Κωτσιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑριστοτελείουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), μίλησε με θέμα «Η ευαισθητοποίηση των ενοριτών, η ενεργός συμμετοχή και η συνεργατικότητα-Το φαινόμενο και ο ρόλος του εθελοντισμού». Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με παραδείγματα και προτάσεις για τις πολλαπλές δυνατότητες που αναδύονται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ενοριακού έργου.

Εισηγήσεις στα προγράμματα θα παρουσιάσουν επίσης ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γκίκας, καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., ο αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτύπωση
Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...