Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, στις 28 Νοεμβρίου 2019, οι εργασίες του προγράμματος επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών που υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την καταληκτήρια συνεδρίαση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στην παρέμβασή του ο Σεβασμιώτατος, εκ των σταθερών αρωγών της πρωτοβουλίας, εξήρε το ζωτικής σημασίας έργο που επιτελείται από το Ι.Π.Ε., τα επιμορφωτικά προγράμματα του οποίου έρχονται να θωρακίσουν, στο παρόν και κυρίως το άμεσο μέλλον, τους κληρικούς απέναντι στα πολυσύνθετα και εν πολλοίς πρωτόγνωρα προβλήματα που αναφύονται στην εποχή μας.

Τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο για την ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας, εξέφρασε από την πλευρά του ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος αφού μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., παρουσίασε συνοπτικά το έργο του Ι.Π.Ε., δίνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη έμφαση στα επιμορφωτικά προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν, με γνώμονα τη σύζευξη θεολογικού και επιστημονικού λόγου, αλλά και πρακτικής αντιμετώπισης των πολύπλευρων προκλήσεων που αναδύονται κατά την καθημερινή άσκηση του ποιμαντικού έργου του ποιμένα.

Η «Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου», αποτέλεσε το αντικείμενο των εργασιών του προγράμματος που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Την τελευταία εισήγηση παρουσίασε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικό υπόβαθρο, αναδεικνύοντας τα αίτια (με αιχμή την ανάδυση του προτεσταντισμού), στη διάρκεια της προνεωτερικότητας και νεωτερικότητας, που οδήγησαν στις συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό που βιώνουμε στη σημερινή, μετανεωτερική εποχή. Επιπτώσεις, που μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μέσα από την πλούσια παρακαταθήκη και αξιοποίηση της Ορθόδοξης Παράδοσης, έργο που αποτελεί και την κύρια αποστολή της λειτουργίας του Ι.Π.Ε. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους κληρικούς, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση του ποιμαντικού έργου.

Εκτύπωση
Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...